Dekkinformasjon
14. September 2023

Hvordan vet du om dekkene mine er utslitte?

Å fastslå om dekkene dine er utslitte er viktig for både kjøresikkerheten og kjøretøyets ytelse.

Her er noen måter du kan vurdere om dekkene dine er utslitte:

Slitasjeindikatorer

Moderne dekk har slitasjeindikatorer i form av små hevede spor i slitebanen. Disse indikatorene er plassert på flere steder rundt dekkets omkrets. Når slitebanen nærmer seg slitasjegrensen, vil disse sporrene være på samme nivå som slitebanen. Hvis du ser at slitebanen er nivå med disse sporrene, bør du vurdere å skifte dekkene.

Dybden på slitebanen

Lovkrav for minimum mønsterdybde varierer fra sted til sted, men vanligvis bør dekkene ha minst 1,6 millimeter mønsterdybde for å være lovlige. Imidlertid anbefales det ofte å skifte dekkene når mønsterdybden når 3 millimeter eller mindre for bedre veigrep, spesielt på vått eller glatt underlag.

Visuell inspeksjon

Sjekk dekkene visuelt for sprekker, buler, eller andre synlige skader. Hvis du ser slike tegn, bør du vurdere å erstatte dekkene, da de kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Datoen for produksjon

Hvert dekk har en DOT (Department of Transportation) kode som angir produksjonsdatoen. Denne koden består av tall og bokstaver, der de fire siste sifrene representerer produksjonsdatoen. Et dekk bør ikke brukes lenger enn seks år etter produksjonsdatoen, uavhengig av mønsterdybde.

Balanse og slitasje

Hvis du opplever vibrasjoner i rattet eller unormal slitasje på dekkene, kan det være tegn på ubalanserte dekk eller problemer med hjulstillingen. Dette kan føre til raskere slitasje, og dekkene bør sjekkes og justeres om nødvendig.

Det er viktig å jevnlig inspisere dekkene dine for å forsikre deg om at de er i god stand. Å kjøre med slitte dekk kan føre til redusert veigrep, lengre bremselengde og økt risiko for ulykker.

Hvis du er usikker på dekkets tilstand, bør du oppsøke en spesialist hos Dekkproff for en grundig vurdering. Vi i Dekkproff kan hjelpe deg med en uhildet dekkinspeksjon og hjelpe deg med nye  kvalitetsdekkdekk dersom du trenger dette.

Tilbake til listen

Lignende tips