Dekkinformasjon
3. October 2023

Piggdekk eller piggfrie dekk? Hva er forskjellen?

Når vinteren kommer og temperaturen synker, er det viktig å velge riktige vinterdekk for bilen din. I Norge har vi to hovedtyper av vinterdekk: piggdekk og piggfrie dekk (friksjonsdekk). I denne artikkelen skal vi se nærmere på forskjellene mellom disse to dekktypene.

Piggdekk

Piggdekk er vinterdekk som er utstyrt med små metallpigger som stikker ut fra dekkets mønster. Disse piggene gir bedre grep på isete veier og har følgende egenskaper:

Isgrep: Piggdekk gir overlegen isgrep sammenlignet med piggfrie dekk, noe som kan være avgjørende for sikkerheten ved kjøring på isete veier.

Bremseeffekt: Takket være piggene har piggdekk bedre bremseeffekt på is enn piggfrie dekk, noe som kan bidra til å redusere bremselengden.

Ulemper: Piggdekk kan forårsake økt veislitasje og støy. Det er også restriksjoner på bruk av piggdekk i noen norske byer, og det kan være gebyrer involvert.

Piggfrie dekk (friksjonsdekk)

Piggfrie dekk, også kjent som friksjonsdekk, er vinterdekk uten metallpigger. Disse dekkene er konstruert for å gi godt grep under vinterforhold uten bruk av pigger og har følgende egenskaper:

Miljøvennlig: Piggfrie dekk forårsaker mindre veislitasje og støy sammenlignet med piggdekk, noe som gjør dem mer miljøvennlige.

Våt vei: Piggfrie dekk har ofte bedre våtgrep enn piggdekk, noe som kan være en fordel ved kjøring på våte veier om vinteren.

Ulemper: Piggfrie dekk har generelt dårligere grep og bremseeffekt på is enn piggdekk, noe som kan redusere sikkerheten ved kjøring på isete veier.

Hovedforskjeller

Grep på is: Piggdekk gir bedre isgrep og bremseeffekt enn piggfrie dekk.

Miljøpåvirkning: Piggfrie dekk er mer miljøvennlige, da de forårsaker mindre veislitasje og støy.

Restriksjoner: Det er færre restriksjoner på bruk av piggfrie dekk sammenlignet med piggdekk.

Avslutning

Valget mellom piggdekk og piggfrie dekk avhenger av dine personlige preferanser, kjøreforholdene du ofte støter på og lokale forskrifter. Vurder faktorer som isgrep, miljøpåvirkning og restriksjoner når du tar din beslutning.

Husk å bytte dekk i henhold til sesongen og sjekk dem regelmessig for slitasje og skade.

Tilbake til listen

Lignende tips