Dekkinformasjon
14. August 2023

Nordiske vinterdekk sammenlignet med europeiske, hva er forskjellen?

Valg av riktige dekk er avgjørende for sikkerhet og kjørekomfort under ulike vær- og kjøreforhold. I denne artikkelen skal vi se nærmere på forskjellen mellom nordiske og europeiske dekk.

Nordiske dekk:

Nordiske dekk, også kjent som nordiske vinterdekk, er spesialdesignet for å takle ekstreme vinterforhold som ofte oppstår i de nordiske landene, som Norge, Sverige og Finland. Disse dekkene har følgende egenskaper:

Gummiblanding: Nordiske dekk er laget av en myk gummiblanding som beholder fleksibiliteten selv ved svært lave temperaturer. Dette gir bedre grep og stabilitet på snødekte og isete veier.

Mønster: Nordiske dekk har et aggressivt mønster med dypere spor og et høyt antall lameller. Dette gir bedre snø- og isgrep, samt bedre drenering av slaps.

Piggdekk og piggfrie dekk: Nordiske vinterdekk kan være både piggdekk og piggfrie. Piggdekk har små metallpigger som gir ekstra grep på isete veier, mens piggfrie dekk (også kjent som friksjonsdekk) gir godt grep uten pigger.

Europeiske dekk:

Europeiske dekk, også kjent som sentraleuropeiske dekk, er designet for et bredere spekter av vær- og kjøreforhold som man kan oppleve i sentrale og sørlige deler av Europa. Disse dekkene har følgende egenskaper:

Gummiblanding: Europeiske dekk har en gummiblanding som er litt hardere enn nordiske dekk, noe som gir bedre ytelse i mildere vinterforhold og under våtere forhold.

Mønster: Europeiske dekk har et mer allsidig mønster, med mindre dype spor og færre lameller enn nordiske dekk. Dette gir en god balanse mellom grep på snø, is, våte og tørre veier.

Hovedforskjeller:

Klima: Nordiske dekk er designet for ekstreme vinterforhold, mens europeiske dekk er laget for et bredere spekter av klimaer, inkludert mildere vintre.

Gummiblanding: Nordiske dekk har en mykere gummiblanding som gir bedre grep ved lave temperaturer, mens europeiske dekk har en litt hardere gummiblanding for bedre ytelse i mildere og våtere forhold.

Mønster: Nordiske dekk har

dypere spor og flere lameller for bedre snø- og isgrep, mens europeiske dekk har et mer allsidig mønster som gir en god balanse mellom grep på ulike underlag.

Valg av dekk basert på klima og kjøreforhold:

Når du skal velge dekk, bør du vurdere klimaet og kjøreforholdene i området du bor og kjører i:

For de som bor i nordiske land eller områder med kalde og snørike vintre, vil nordiske vinterdekk være det beste valget for å sikre optimalt veigrep og sikkerhet under vinterforhold.

For de som bor i sentrale eller sørlige deler av Europa, der vintrene er mildere og våtere, vil europeiske dekk være et bedre alternativ. Disse dekkene gir en god balanse mellom ytelse under forskjellige forhold, inkludert våte og tørre veier.

De europeiske friksjonsdekk bør ikke brukes i Norge.

Vi i Dekkproff selger kun nordiske piggfrie vinterdekk.

Forskjellen mellom nordiske og europeiske dekk ligger i deres konstruksjon og design, som er tilpasset ulike klimaer og kjøreforhold. Når du skal velge dekk, er det viktig å vurdere klimaet og de vanligste kjøreforholdene i ditt område for å sikre best mulig ytelse, sikkerhet og kjørekomfort. Husk også å bytte dekk i henhold til sesongen og sjekke dekkene jevnlig for slitasje og skader.

Tilbake til listen

Lignende tips