Dekkinformasjon
4. April 2023

Forskjellen mellom sommer og vinterdekk

For å kunne kjøre trygt og effektivt under ulike vær- og kjøreforhold er det viktig å vite forskjellen mellom sommer- og vinterdekk. I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på de forskjellige dekkene og deres egenskaper.

Sommerdekk:

Sommerdekk er laget for å prestere best under varmere værforhold. De har følgende egenskaper:

  • Gummiblanding: Sommerdekk er laget av en hardere gummiblanding som gir bedre veigrep på varm og tørr asfalt. Dekkene beholder sin form og stivhet når temperaturen stiger.

  • Mønster: Sommerdekk har færre og grunnere spor enn vinterdekk. Dette gir bedre veikontakt og kortere bremselengde på tørr og våt veibane.

  • Vannplaning: Sommerdekk er utformet for å redusere risikoen for vannplaning ved å lede vannet raskt bort fra dekket.

Vinterdekk:

Vinterdekk er designet for å takle kaldere temperaturer og vanskelige kjøreforhold som snø og is. Vinterdekk har følgende egenskaper:

  • Gummiblanding: Vinterdekk Vinterdekk er laget av en mykere gummiblanding som beholder fleksibiliteten selv ved lave temperaturer. Dette gir bedre grep på isete og snødekte veier.

  • Mønster: Vinterdekk har et mer aggressivt mønster med dypere spor og en høyere tetthet av lameller. Dette gir bedre grep og stabilitet på snø og is.

  • Vannplaning: Vinterdekk kan være både piggdekk og piggfrie. Piggdekk har små metallpigger som gir ekstra grep på isete veier, mens piggfrie dekk (også kjent som friksjonsdekk) er konstruert for å gi godt grep uten pigger.

Hovedforskjeller:

Det er viktig å velge riktig type dekk for sesongen for å sikre best mulig sikkerhet og kjørekomfort. I Norge er det også lovpålagt å bruke vinterdekk i vinterhalvåret, og man kan få bøter dersom man kjører med feil dekk. Husk å bytte dekk i tide og sjekk dekkene dine jevnlig.

Tilbake til listen

Lignende tips