1. December 2024

Den norske vinteren er lang og medfører ofte krevende værforhold i form av is, snø, slaps og glatte veier. Derfor er det viktig å vite om regler for vinterdekk og bruke vinterdekk for å øke sikkerheten på veiene og redusere risikoen for ulykker. Det er lovpålagt å bruke vinterdekk om vinteren, og resten av året skal de brukes dersom føret tilsier det.

Dersom du ikke bruker vinterdekk i den lovpålagte perioden kan du risikere å motta bøter og i verste tilfelle miste førerkortet ditt. Hvis du havner i en ulykke uten godkjente vinterdekk kan forsikringsselskapet ditt redusere dekningen din. Derfor bør du bytte til vinterdekk tidlig, bruke riktig type vinterdekk og sørge for å ha nødvendig utstyr i bilen til enhver tid.

Når må man bytte til vinterdekk?

Vinterdekk er spesielle dekk som er designet for å gi bilen bedre veigrep på snø, is og kalde veier. Om vinteren er det krav om å bruke vinterdekk i Norge, men du er også ansvarlig for å bruke vinterdekk ved behov utenfor den lovpålagte perioden. Mange er imidlertid usikre på når vinterdekkene skal på.

Fristen for å bytte til vinterdekk avhenger av hvor i landet du bor. For mesteparten av landet gjelder kravet om vinterdekk fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. I de nordligste fylkene – Nordland, Troms og Finnmark – er datoene for vinterdekk fra 16. oktober til og med 30. april grunnet værforholdene i området.

Som tidligere nevnt, er det også viktig å bruke vinterdekk ved behov utenfor den lovpålagte perioden. Dersom veien er dekket av snø, is, slaps eller er glatt, bør du bruke vinterdekk for din egen og andres sikkerhet. Det er ditt ansvar som sjåfør å sørge for at dekkene dine har tilstrekkelig veigrep basert på kjøreforholdene, uansett når på året du kjører bil.

Du må med andre ord bruke vinterdekk innenfor den lovpålagte perioden, men tilpasse hvilke dekk du bruker resten av året etter veiforholdene. Vi anbefaler deg å bytte til vinterdekk så tidlig som mulig, helst før årets første snøfall, for å være sikker på at du oppfyller kravene til vinterdekk.

Ulike typer vinterdekk

Det finnes to hovedtyper vinterdekk, og hvilken type dekk du bør velge avhenger både av hvor du bor og hvilket føre du vanligvis kjører på om vinteren. La oss se nærmere på de to hovedtypene av vinterdekk:

Piggfrie vinterdekk

Piggdekk

Piggdekk

Du bør vurdere hvilket vinterdekk du skal bruke avhengig av hvor du bor, og hvordan føret vanligvis er der om vinteren. Piggdekk gir best grep på is, men trengs vanligvis ikke i områder med god brøyting. Piggfrie dekk fungerer godt på snø og slaps, men har dårligere veigrep på glattis sammenlignet med piggdekk.

På generell basis anbefaler vi å bruke piggdekk i områder med svært kalde vintre og islagte veier. Dette gjelder blant annet de nordligste fylkene og kalde fjellområder. Piggfrie dekk brukes vanligvis i byområder og på sør- og vestkysten. Dette er fordi sør- og vestkysten har varierende vinterklima, og føret avhenger av værforholdene.

Krav til mønsterdybde på vinterdekk

Personbiler opptil 3500 kg må bruke vinterdekk med minimum mønsterdybde 3 mm i hele den lovpålagte perioden for vinterdekk – dette er lovfestet, og gjelder hele dekkets slitebane. Dersom vinterdekkene dine ikke oppfyller kravet til mønsterdybde, kan du risikere å få bøter og andre konsekvenser.

Mønsterdybden på vinterdekkene dine sjekkes vanligvis når du bytter fra sommerdekk til vinterdekk, ved teknisk kontroll på bilverksted i løpet av vinteren og i forbindelse med bilulykker om vinteren. Ved å oppfylle kravet til mønsterdybden på vinterdekk bidrar du til at trafikken blir tryggere både for deg og andre.

Anbefalinger for økt sikkerhet

Vi anbefaler å velge vinterdekk som har minst 4-5 mm mønsterdybde – dobbelt så mye som kravet til mønsterdybde – for å sikre best mulig veigrep om vinteren, spesielt ved islagte veier eller snø. Dette er spesielt viktig å tenke på i forhold til svinger og bråbremsing under glatte forhold, ettersom bremselengden kan være 5-10 ganger så lang som på tørr asfalt. Større mønsterdybde bidrar til tryggere kjøring, og dette er spesielt viktig i områder med tung snø og slaps.

Eldre dekk kan ha svekket gummiblanding på tross av at de oppfyller kravene til mønsterdybde, og det er derfor viktig å teste vinterdekkene dine når de byttes for å være helt sikker på at de faktisk oppfyller alle kravene som stilles til vinterdekk. Vi anbefaler også å kontrollere mønsterdybden på vinterdekkene dine regelmessig for å forlenge dekkets levetid, samt øke sikkerheten, både for deg selv, eventuelle passasjerer og andre sjåfører på veien.

Piggdekkgebyrer og regler

De største byene har ofte piggdekkgebyr for å redusere bruken av piggdekk i byområdene. Dette piggdekkgebyret skal oppmuntre til bruk av piggfrie vinterdekk, og sparer byene for veislitasje og økt miljøpåvirkning fra piggdekkene. Storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger har piggdekkgebyr som kan betales daglig, månedlig eller sesongvis. Dersom du skal kjøre med piggdekk i Oslo koster dette 450 kr månedlig eller 1400 kr for en hel sesong.

Hvor dyrt piggdekkgebyret varierer fra by til by, og avhenger av hvilken type kjøretøy det gjelder. Noen kjøretøy, for eksempel utrykningskjøretøy, får unntak fra piggdekkgebyrer i storbyene. På tross av at det er strenge regler knyttet til piggdekk i storbyene, finnes det få regler knyttet til vinterdekk i Nord-Norge, ettersom dette er et område med stort behov for bruk av piggdekk med verre vinterføre enn andre deler av landet.

Det finnes mange grunner til å redusere bruken av piggdekk, og de viktigste grunnene er miljøhensyn og veislitasje. Piggdekk skaper svevestøv, som kan forverre luftkvaliteten og bidra til å forverre luftveissykdommer og astma i tettbefolkede områder. Redusert bruk av piggdekk bidrar derfor til friskere byluft og sunnere boforhold i byene.

Piggdekk forårsaker også skader på veibanen, spesielt på asfalt, som fører til økte kostnader knyttet til vedlikehold av veier på sikt. Å innføre piggdekkgebyrer i områder med mye trafikk kan dermed bidra til å redusere veislitasje dersom færre kjører i området med piggdekk, samt bruke pengene fra piggdekkgebyrene til å betale for nødvendig vedlikehold av veiene.

Vi anbefaler alle sjåfører å bruke piggfrie dekk dersom du bor i, skal på ferie eller kjøre gjennom et område med piggdekkgebyr, for å spare miljøet og ikke minst lommeboken. Det er viktig å sjekke lokale regler før du drar ut på lengre kjøreturer – gebyrene kan variere fra by til by og endre seg fra år til år. Du bør også planlegge betalingen på forhånd, for å slippe å måtte betale bøter som følge av at du ikke har betalt piggdekkgebyr.

Bøter ved brudd på reglene

Dersom du bryter reglene om vinterdekk risikerer du å motta en eller flere bøter. Dersom du kjører med sommerdekk på vinterføre, kjører uten vinterdekk i den lovpålagte perioden, ikke oppfyller minimumskravet til 3 mm mønsterdybde på vinterdekkene dine eller kjører med vinterdekk på sommeren, risikerer du hele 1000 kr i bot per dekk. Med andre ord risikerer du å måtte betale 4000 kr i bøter dersom du har latt være å sjekke at dekkene dine oppfyller krav til mønsterdybde, eller har glemt å bytte til vinterdekk etter sommeren.

Det stopper imidlertid ikke der. Dersom du havner i en bilulykke om vinteren og ikke har fulgt reglene om vinterdekk til punkt og prikke, kan dette ha store konsekvenser for deg. Du kan ende opp med å få skylden for ulykken som følge av at du ikke har sørget for at bilen din er i korrekt stand. Forsikringsselskapet ditt kan øke egenandelen din eller nekte å dekke eventuelle skader på din eller den andre partens bil. Du kan også få delvis eller fullt økonomisk ansvar for skadene på den andre bilen.

Hvis politiet har tatt deg i å bryte reglene om vinterdekk flere ganger, eller du har havnet i en alvorlig ulykke om vinteren som kanskje kunne ha vært unngått dersom du hadde vinterdekk på, kan dette føre til at du må betale økt egenandel hos forsikringsskapet ditt. I verste tilfelle kan du også risikere å miste førerkortet ditt dersom politiet tviler på evnen din til å sikre bilen din, samt kjøre trygt og forsvarlig.

Tips for trygg kjøring på vinterføre

Det er heldigvis ikke vanskelig å være en trygg sjåfør, og det er flere ting du kan gjøre før og under kjøringen for å sikre at veien er tryggere for deg selv og andre om vinteren:

Du bør også passe på å tilpasse kjørestilen din til værforholdene og føret. Dersom veiene er islagte, bør du redusere hastigheten i svinger og bratte bakker og holde god avstand til bilen foran deg for å unngå kollisjoner. Bruk motorbrems i nedoverbakker for å redusere bilens hastighet uten å skli, og unngå brå manøvre som kan føre til skrensing.

Før du starter kjøreturen, bør du rengjøre frontruten din for å sikre best mulig sikt, og fjerne snø fra taket på bilen for å unngå fare for andre på veien. I tillegg må du huske å bruke riktige lys om vinteren, og benytte deg av tåkelys ved behov. Sjekk alltid værmeldingen før du drar ut på lengre kjøreturer, og planlegg ruten din før du kjører. Lad mobilen din i forkant av kjøreturen, og ha med deg en lader til enhver tid i tilfelle du havner i, eller blir vitne til, en nødsituasjon.

Spesielle regler og unntak

Mange lurer på om utenlandske kjøretøy må følge norske regler om vinterdekk når de kjører til Norge om vinteren. Alle biler som kjører på norske veier, inkludert utenlandske biler og turister, må ha vinterdekk med minst 3 mm mønsterdybde i den lovpålagte perioden og ellers dersom føret tilsier det, uavhengig av hvilke regler som gjelder i opprinnelseslandet. Derfor er det viktig å lese reglene nøye før man reiser, og sikre at man oppfyller kravene.

Det stilles strengere krav til kjøretøy over 3500 kg. Den lovpålagte perioden for å bruke vinterdekk på disse kjøretøyene er fra 15. november til 31. mars i størsteparten av landet. Disse kjøretøyene må bruke vinterdekk med minst 5 mm mønsterdybde, og dekkene må være av typen 3 peak mountain snowflake eller mud and slide. Tunge kjøretøy må også ha med snøkjettinger i hele perioden.

Svært få kjøretøy får unntak fra reglene om vinterdekk. Størsteparten av kjøretøyene som får unntak fra reglene er utrykningskjøretøy, som kan få unntak fra enkelte krav hvis dette er nødvendig for at de skal kunne utføre oppgavene sine. Noen veterankjøretøy kan også få unntak fra regler om vinterdekk, avhengig av bruksområde. Reglene om vinterdekk gjelder for de aller fleste, og det er viktig å holde seg oppdatert på reglene for å sikre egen og andres trygghet om vinteren.

Tilbake til listen